2013. november 10., vasárnap

Ételismeret, vásárlási szokások

Egy korábbi bejegyzésemben leírtam, hogy miként kell meghatározni a tápanyagszükségletedet.
Ahhoz, hogy sikeres legyen a fogyókúrád, pontosan tudnod kell, mire lenne szükséged és mit is eszel.
Minimum az energia, fehérje, szénhidrát, zsír összetevőket ismernünk kell. Fontos tápanyag még az élelmi rost és a koleszterin. Élelmi rostból minimum 25 grammot, koleszterinből maximum 300 miligrammot kellene fogyasztani naponta. A rost jó hatással van a koleszterint szintre is, mert csökkenti a koleszterin felszívódását, megköti egy részét. Persze, mivel nem kecskék vagyunk, a rostbevitelnek is megvan az egészséges mértéke, azaz 50 gramm fölé ne nagyon menjünk. A megfelelő rostbevitel másik előnye, hogy rendben tartja az emésztést és nem kell mindennap élet halál harcot vívnunk a „barna macival”. Ezt is le kellett írnom, mert fontos. Itt meg kell jegyeznem, hogy vannak olyan betegségek, bélproblémák melyeknél kerülni kell a jelentős rostfogyasztást. Ilyen esetben konzultálni kell az egészséges mérték meghatározásához az orvosunkkal.

A fehérje, szénhidrát, zsír 4,4,9-es szabályával könnyen kiszámolhatjuk fejben a hozzávetőleges energiatartalmat (ahogy korábban írtam).

Én miután meghatároztam mire is van szükségem, megpróbáltam az alapján összeállítani az étrendemet. Jelentősen megváltoztattam a család vásárlási szokásait. A kész élelmiszereknél, alapanyagoknál már csak olyanokat vásárolunk, amelyeknél hozzávetőlegesen tudom milyen energiaértékekkel, összetevőkkel bírnak.

Egy fontos tanulság, hogy nem az étel megnevezése számít a fogyókúra szempontjából, hanem ami benne van.

Azt hinné az ember, hogy a diabetikus termékek, azok nekünk pont megfelelők. Ez nem teljesen igaz. A diabetikus termék az biztos jó a cukorbetegeknek (persze korlátokkal, mértékkel), de fogyókúra szempontjából nem biztos, hogy megfelelő. Nekünk most olyan termékek kellenek, amiknek viszonylag alacsony az energiatartalma, magas a fehérje és rosttartalma. Egy termék nem csak attól lehet diabetikus, hogy alacsony az energiatartalma, hanem attól is, hogy a szénhidrát tartalma alacsony vagy a szénhidrát felszívódása nyújtott idejű. Így a vércukorszint egyenletesebb lesz és a vércukorszint csúcsok az étkezés után nem olyan kiemelkedők, laposabb, elnyújtottabb a vércukor görbe.

Most már rendszeresen tartok, akár havonta többször olyan vásárlást, aminek célja új termékek felfedezése, amik egészségesek, viszonylag kalória szegények. Az egyes termékek között is hatalmas szórás lehet. Nagyon könnyű tévedni, amivel jó eséllyel hatástalanná tesszük a fogyókúrát. Kifejezettem élvezem végigolvasgatni az egyes termékeket, utána a megfelelőket megvenni és „jól” bekajálni belőlük (mértékkel).

Például a kalács - aminek receptjét, elkészítési módját később bemutatom – energiatartalma kb. 300 kcal/100 gramm. Lehet már kapni fitt kalácsokat 330 kalóriával, ami már 10 százalékos eltérés. Aztán lehet kapni 360 kalóriával, amiben már sokkal több a cukor, ez 20% eltérés. A töltött (ízesített) kalácsok 420 kalóriától akár a 600 kalóriáig is mehetnek. És nem biztos, hogy finomabbak. Inkább megeszem a saját fonott kalácsot, plusz diabetikus lekvárból (120 kcal/100 gramm) 30 grammot (ez már nem kevés lekvár) és még csak 340 kalóriánál vagyok. Mellé másfél deci tejecske. Összesen 400 kalória. És ez még holdban van a töltött kalácsok energiájához képest. Egy komplett reggeli áll szemben a kis darab töltött kaláccsal. Azért kis darab, mert a tölteléknek sokkal nagyobb súlya.

Megjegyzés:
Hogy a reál beállítottságúak ne kövezzenek meg, leírom a fizika, kémia nyelvén is. A töltelék fajsúlya (térfogategységben levő anyag súlya) sokkal nagyobb, mint a töltelék nélküli kalácsé. És tudom, hogy a gramm az nem súly, mert a súly, az a gravitációs gyorsulás és a tömeg szorzata, annak pedig a mértékegysége Newton. Így nem a súlyom 62,5 kiló, hanem az a tömegem. A súlyom megközelítőleg 62,5 kg * 9,81 m/sec2 = 613,125 N. Na ha ezt válaszolnám arra, hogy mekkora a súlyom, az esetek többségében már hívnák is a mentőt. Így maradok a későbbiekben a hétköznapi szóhasználatnál.

Vagy nézzük a kész salátákat. A fittnek mondott salátáknál még nagyobb különbségek lehetnek. 110 kalória a 250-400 kalóriával szemben. Ugyan úgy néz ki, esetleg még a neve is ugyan az, de ez ne csapjon be bennünket.

Kiemelkedően fontos tehát, hogy pontosan ismerjük mit is eszünk, mert ez a fogyás egyik sarokköve. Ha ismerjük az ételeket, megfelelően tudjuk összeállítani a táplálkozásunkat, esetleg jó irányban változtatjuk a főzési szokásainkat.

A tápanyagtartalom információk egyik forrása maga a termék. Szerencsére egyre több terméken tüntetik fel a főbb tápanyagokat. Sajnos a rost, koleszterin feltüntetése ritka.
A másik forrás az internet. Számos honlap készült már ebből a célból, érdemes többet is felkeresni, ha az adat hihetetlen tűnik, mert azért tévedés is van, jó pár.

Pár étel energia adata, hogy lássuk a különbséget a vásárlás és a tudatos vásárlás között:
Sovány túró 97 kcal ↔ félzsíros túró 143 kcal
8,5% zsírtartalmú mozzarella 157 kcal ↔ mozzarella sajt 282 kcal
Diabetikus lekvár 110 kcal ↔ csökkentett cukortartalmú lekvár 175 kcal ↔ lekvár 250-270 kcal
Cottage cheese, már van zöldfűszeres 67 kcal-ért is ↔ krémsajt 260 kcal ↔ karaván sajt 343 kcal
Csirkemell 110 kcal ↔ csirkecomb 133 kcal ↔ sertés comb 160 kcal ↔ sertés lapocka 290 kcal ↔ sertés dagadó 441 kcal ↔ szalonna 600-800 kcal
Pulykasonka 110 kcal ↔ csirkemellsonka 130 kcal ↔ párizsi 210 kcal ↔ virsli 220 kcal ↔ olasz felvágott 330 kcal
Instant kakaó helyett főzöl szirupot kakaóporból édesítővel, ami sokkal finomabb és megspóroltál 20-40 kalóriát decinként.
1 evőkanál olaj 72 kcal

Na ezeken az „apróságokon” múlik szinte minden. És itt is érvényes a sokk kicsi sokra megy mondás.

Ha sokkal részletesebb információt szeretnétek, pl. ez alapján elindulhattok (jobb oldalon legördítve találjátok a részletes infót) : http://hu.wikipedia.org/wiki/Tej
Az oldal meghivatkozza az USDA (Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium) élelmiszer adatbázisát, ami itt található: http://ndb.nal.usda.gov/
Ebben minden benne van, mi szem-szájnak ingere. Makrotápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, stb. Azért nem árt angolul tudni, de az nélkül is könnyedén használhatod, ha használod a Google fordítót. Persze ne tejre keress rá, hanem az angol megfelelőjére, azaz a "milk"-re.
Jó keresgélést, nézegetést kívánok!


És végre eljutottunk a starthoz. A következő bejegyzésben már az első hónapom étrendje, tapasztalatai és tanácsai lesznek.