2014. január 4., szombat

Fitt kalács

Először is, az előző bejegyzést módosítanám. Sikerült megcsinálni az első joghurtomat 1,5%-os tejből úgy, hogy szinte a joghurt fele átment a szűrőn. Így a szűrőbe egy textil pelenkát tettem és újra szűrtem. Így a végeredmény ismét 600 gramm feletti joghurt lett. Azóta újra készítettem joghurtot, amit szintén a szűrőbe tett textilen keresztül szűrtem le. Több joghurt marad és a leválasztott tejsavó hihetetlenül tiszta és átlátszó lett.

Fitt kalács recept

Mikor elkészítettem az első joghurtomat, utána néztem mit is kezdhetek a tejsavóval. Nem akartam kiönteni, mert rengeteg értékes tápanyag van benne. Így találtam rá egy kalács receptre, amit átalakítottam, hogy olcsóbb és fittebb legyen. A tejszínt lecseréltem benne és a cukor egy részét folyékony édesítőszerrel helyettesítettem. Jópárszor megsütöttem. Ízesítés gyanánt próbálkoztam vanília, rum, mandula aromával, ami tovább javított az ízén. Később próbaképp tettem bele egy csipet őrölt szegfűszeget. Ez volt az igazi áttörés. Az ízét hihetetlenül feldobta. Azóta csak szegfűszeggel vagy muffin, mézes kalács fűszerkeverékkel ízesítem. A család ezek után rákattant a saját kalácsra. És mivel a tejsavó maradék, a margarin meg nem drága, hihetetlenül olcsó kalács a végeredmény, ami szerintem sokkal jobb, mint a gyári kalácsok. Mellesleg a kalóriatartalma is sokat csökkent.

Vagy tízszer megsütöttem, mikorra sikerült úgy meghatározni az összetevő mennyiségeket, hogy a kenyérsütő gépből a megdagasztott tészta pont megfelelő állagú lett. Nem kell külön kézzel gyúrni, csak pihentetni kell és fonni.

Összetevők:
  • Liszt – 610 gramm
  • Margarin - 60 gramm
  • Élesztő (nem por alakú) - 25 gramm
  • Tejsavó (a házi joghurtból marad)– 280 gramm
  • Tejsavó por (Herbáriában, bioboltokban kapható) – 30 gramm
  • Kristálycukor – 32 gramm
  • Vaníliás cukor – 8 gramm (1 zacskó)
  • Édesítő folyadék (sütésálló, hőstabil) - 15 gramm
  • Búzasikér (Herbáriában, bioboltokban kapható) – 1 mokkáskanál – elhagyható
  • Tojás – 1 db
  • Őrölt szegfűszeg vagy muffin, mézes sütemény fűszerkeverék – ízlés szerint, 1 mokkás kanál

Elkészítés:

Nálunk a kenyérsütő gép dolgozik helyettem. Így az összes hozzávalót beleteszem a kenyérsütő gépbe, hogy az gyúrja meg. Minden összetevő hideg és nem is kelesztem a tésztát a kenyérsütőben.
Ha jól mértük ki az összetevőket, akkor lágy, de nem kenődő tésztát kapunk. Ha azt látjuk, hogy gyúrás közben keni a tésztát a gyúró lapát az edény alján, akkor mehet bele még minimális liszt. Ha meggyúrta a tésztát a gép (20 perc) kiveszem, egy cipót formálok belőle és lisztezett gyúródeszkára teszem. Letakarom konyharuhával és hagyom pihenni 20 percet szobahőmérsékleten.

Végre decemberben sikerült nagyon jó áron szilikon gyúrólapot vennem. 50*60 cm, ennél kisebb ne legyen, mert a tészta felkapja a szélét. Hiába vékony a lap ezt már nem kapja fel a tészta. Öröm vele dolgozni, karácsonykor már a mézest is ezzel készítettem. Nem ragad, könnyű tisztítani és nem kell róla vakargatni a ráragadt tésztát.

A húsz perc letelte után finoman átgyúrom a tésztát és újra pihentetem letakarva 20 percet.

Ezek után újra átgyúrom és vagy hat vagy tizenkét egyenlő kis részre vágom majd kis cipócskákat csinálok belőle attól függően, hogy egy nagy kalácsszörnyet akarok készíteni vagy két kisebbet.

A kis cipócskákból egyenlő hosszúságú hurkákat sodrok. Majd előkészülök a hatos (kalács) fonáshoz. Fontos, hogy ha beállítottuk a hurkákat a fonáshoz hintsük meg a tészta hurkákat liszttel, hogy fonás közben ne ragadjanak össze.

Ezután sütőpapírra – én szilikon sütőlapot használok – tesszük a kalácsot és mehet be a sütőbe kelni. 35-40 fokon 35 percig kelesztem. Én nem kenegetem a tetejét, nem pazarlok rá tojást, cukrot, tejet, jó az anélkül is. Így ki sem kell nyitni a sütőt és a tészta biztosan nem esik össze.

A kelesztés után felveszem a hőfokot 170 fokra és nem hőlégkeveréssel, alsó sütéssel sütöm 15-17 percig a kalácsot. Majd átkapcsolok alsó, felső sütésre. Vagy bekapcsolom a hőlégkeverést vagy nem. Ezután már csak pár percig kell sütni. Nagyon vigyázni kell, mert ekkor már akár egy perc alatt is megéghet a kalács. Ha megsült, kiveszem a sütőből és rácsra teszem kihűlni, és hogy a felesleges pára távozzon belőle. Nem jó, ha a párától elázik az alja. Ennyi lenne az elkészítése.

A hatos fonást bizony gyakorolni kell. Én nyakkendőkkel gyakoroltam addig, ameddig becsukott szemmel nem ment a fonás.

Ezen a linken az összes mozzanat megtekinthető. Nem én vagyok rajta, innen tanultam fonni. Köszönet a feltöltőnek érte.


A végeredmény egy kilónál picit nagyobb súlyú kalács lesz.

Kiszámoltam a tápanyagtartalmát, ami 100 grammra vonatkoztatva az alábbi:
  • Energia: 303 kcal
  • Fehérje: 9,4 gramm
  • Szénhidrát: 53,6 gramm
  • Zsír: 5,49 gramm
  • Rost: 2,65 gramm
  • Koleszterin: 22,15 miligramm

Egy szelet kalács némi saját joghurttal vagy diabetikus lekvárral egy pohár tejjel tökéletes. Persze ez már szinte édesség kategória, úgyhogy a mérték érték.