2014. május 24., szombat

Aktualitások

A héten egyik este levezető gyanánt kedvenc gasztro csatornánkat néztük. Ha már nem "zabálhatunk", akkor a szemünk lakjon jól a látvánnyal. Mostanában Jamie előszeretettel teríti meg a fél asztalt salátával, rápakol mindenféle jót és sült húsokat. 

Előző napról maradt grillezett csirkemellem. Gondolkodtam, mit egyek mellé. Benéztem a hűtőbe és találtam egy friss fejes salátát. Az ötlet egyből megfogant. Kirontottam a kertbe felhúztam pár francia retket és szakítottam a bazsalikom bokorról is. Irány a fagyasztó, fél marék zöldborsó megragad, majd be a kuktába és megpároltam 8 perc alatt.

A saját joghurtunkból vételeztem egy decit (100 gramm) + 1 gerezd fokhagyma + pici só + a párolt borsó és összeturmixoltam az egészet. A tetejére meg rászórtam az összevágott bazsalikomot. Ezzel kész lett a mártogatós.

A husit vékonyan felszeleteltem, majd egy csepp olajon felforrósítottam. 

Az egészet elrendeztem egy nagy gyümölcsöstálon. A salátát egy pár csepp citrommal megcsepegtettem és kész is az ebéd. Elő az evőpálcikákat, 2 fénykép után az elkészült ebéd hamar elhalálozott. Mire az evőpálcikával komótosan megettem mindet, tele lettem, mint a déli busz. - Mondás eredete: Meg kell nézni a déli buszt, mikor a falusi asszonyok mennek haza a szombati piacnapról. :) -

Hozzávalók:

  • 180 gramm csirke mell
  • 400 gramm fejes saláta
  • 150 gramm retek
  • 100 gramm joghurt (saját)
  • 50 gramm fagyasztott zöldborsó
  • 5 gramm olaj
  • bazsalikom
  • egy gerezd fokhagyma
  • pár csepp citromlé


A végeredmény:



Tápanyagtartalom:

  • Energia: 460 kcal
  • Fehérje: 62,7 gramm
  • Zsír: 10,5 gramm
  • Szénhidrát: 28,4 gramm
  • Koleszterin: 117 milligramm
  • Élelmi rost: 12,5 gramm
A következő kalácssütéskor ismét alkotnom kellett. A kalács tésztájából lecsíptem vagy 15 dekát, a második kelesztési szakasz után. Kinyújtottam 1-2 milliméter vastagra. Próbáltam négyszögletesre nyújtani. Majd egy evőkanál kakaóport összekevertem némi folyékony édesítőszerrel és pár csepp tejjel. Az állaga a nutellához hasonlított. Majd szilikon spatulával felkentem a kinyújtott tésztára. 
Felgöngyöltem és konyhai ollóval (késsel nem lehet szépen elvágni) centi vastag darabokra vágtam. Majd betettem a fonott kalács mellé,  amivel együtt kelt és sült.

Az eredmény: addig van meg, ameddig a család észre nem veszi, hogy megsült.


Végül mostani vetületem az árnyékvilágra  (Szabolcs kérésére):  


Az erő legyen veletek!