2014. május 11., vasárnap

Fasírt másképp


A neten kutakodva láttunk egy ötletet a feleségemmel. Szinte egyből ki kellett próbálni, a következő vasárnapi ebéd fő fogása ez lett és nem csak nekünk, hanem a gyerekeknek is ízlett. A zsír és szénhidrátszegény étkezés a fogyókúra alatt kizárja a frissensült ételeket. Míg egy grillen vagy párolva elkészített csirkecomb 160 kalória, addig ugyan az panírozva és olajban kisütve már 450 kalória körül van. Ez nem fér bele az 1000-1200 kalóriás étrendbe.

Így mind a rántott hús, mind a fasírt tiltólistára került hosszú időre. Aztán rátaláltunk a fantasztikus ötletre, hogy lehet a fasírtot sütőben elkészíteni, hogy egyben is maradjon. Persze az alapanyagok is megreformálásra kerültek.

És majdnem elfelejtettem, de eddig nem ejtettem szót róla. Mióta asszony is mérkőzik a kilóival és velem „tervezteti” a hétvégi ételeket, az adagok tekintetében nem csak úgy főzögetünk, ahogy jól esik, vagy kijön, hanem mint az éttermekben normák vannak. Azt már korábban írtam, hogy zöldségnél 400-600 gramm a norma, húsnál (halnál) 150-200 gramm, gombánál 200-250 gramm a norma személyenként. Ha ennyit főzünk az egyszerre, vagy ebéd és uzsonna közt megosztva elfogy. Jól lakunk ezzel a porcióval, és ha akarnánk sem tudjuk eljátszani a konyhamalacot, hogy nehogy veszendőbe menjen az étel. Mostanában annyit főzünk, amennyit eszünk és nem annyit eszünk, amennyit főzünk. (Persze ez a mondat logikailag bukta, de így hangzik jól és jelentése egyértelmű.)

Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 db egész csirkecomb (alsó és felső együtt) – kifilézve bőr nélkül maradt belőle 680 gramm csirkecomb filé (170 gramm/fő).
  • 1 közepes fej vöröshagyma – 100 gramm
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 200 gramm nagylyukú reszelőn reszelt sárgarépa
  • 250 gramm gomba (csiperke)
  • 5 gramm olaj
  • 40 gramm zabpehely
  • 1 db tojás
  • pirospaprika, só, bors, őrölt kömény, ízlés szerint




Elkészítés:

A gombát meg kell párolni az olajon (5 gramm olaj az nagyon kevés). Mi tapadásmentes edényt használunk ilyenkor.

Ameddig hűl a gomba, kifilézem a csirkecombokat és ledarálom őket. Szándékosan nem bolti darált sertéshúst használok. Időnként megcsináljuk a receptet bolti, darált, alacsony zsírtartalmú pulykacombbal is. Majd összekeverjük a hozzávalókat, hogy egyenletes masszát kapjunk. Félretesszük 10 percre, hogy a zabpehely felvegye a nedvességet és az ízek összeérjenek.

Majd jön a furfang. Szilikon muffinsütőbe tesszük a masszát és kanalakkal szép kis gombócokká formáljuk. 12 gombóc jött ki a mennyiségből, 6 nagyobb és 6 kisebb. A gyerekek ettek 2 nagyobbat 1 kisebbet, mi asszonnyal fordítva.




Majd mehet be az egész a sütőbe 200 fokra 25-30 percre.

A végeredmény egy gusztusos, ízletes, fehérjedús húsétel. A belecsempészett zöldségek miatt a mennyiség is megfelelő, de az energiatartalom jelentősen csökken a tisztán húsos fasírthoz képest.

Köretként 400-500 gramm (40kcal/100gramm) párolt vagy grillezett zöldséget eszünk hozzá, ami az energia bevitelt 200 kalóriával növeli.

Gondolom kitalálható, hogy melyik tányér a gyereké.





Tápanyagtartalom 1 adagra (3 fasírt):
  • Energia tartalom: 350 kcal
  • Fehérje: 43 gramm
  • Zsír: 12 gramm
  • Szénhidrát: 16 gramm
  • Koleszterin: 170 milligramm
  • Rost: 5 gramm

A receptet elkészítettük eddig csirkemellből, pulyka-, disznócombból és tengeri halból is.

Az erő legyen veletek!