2014. március 1., szombat

Török csirke

Rég voltam erre fele, de nem felejtettem el a blogot. 5-8 bejegyzés biztosan lesz még. Már nem lóverseny a módszer leírása, aki belekezdett annak bőven van ideje. Aki nem, az úgyis ráér. :)

Most az egyik sláger receptünket szeretném megosztani veletek. Az egyik gasztro csatornán láttuk, persze ezt is alakítottuk picit. Havonta az egyik vasárnapi főétel ez az étel. Finom, laktató és kalória is viszonylag kevés benne. A leglényegesebb, hogy mindenféle zsiradék nélkül el lehet készíteni.

Hozzávalók fejenként:

Zöldség rész:
  • 150 gramm vöröshagyma
  • 150 gramm zöldpaprika
  • 150 gramm burgonya

Téli időben elég nehéz a zöldpaprikát megfizetni, így annak mennyisége csökkenthető. A burgonyát is lehet csökkenteni, lecserélni sárgarépával, fehérrépával, céklával, gombával. Így az energiabevitel tovább csökken és az élvezeti értéke az ételnek nem, vagy csak minimálisan változik. A lényeg, hogy mi 450-500 gramm nyers zöldséggel számolunk fejenként.

Hús rész: egy teljes csirkecomb vagy két felső comb – kb. 200 gramm

Egyéb: 100-150 gramm joghurt. 4 személyre mi 450 gramm 0,1%-os zsírtartalmú joghurtot használunk vagy 300 gramm saját joghurtot felhígítva 1,5 dl tejjel.
35 gramm paradicsompüré

Fűszerek: só, oregánó, pici őrölt bors

Elkészítés:
Az elkészítése hihetetlenül egyszerű. A zöldségeket feldaraboljuk. Nem kell kis darabokra vágni azokat. Vegyesen egy tapadásmentes tepsibe vagy hőálló üvegtepsibe tesszük. Nem kell semmi zsiradék, folyadék alá, nem fog leégni, leragadni.

A paradicsompüré felét bele kell keverni a joghurtba. A kutyulmányba mehet a só, bors és az oregánó is dögivel. Jól össze kell keverni.

A joghurtos masszába beleforgatjuk a csirkecombokat, majd azokat kivéve elrendezzük a zöldségeken. A maradék joghurttal bekenegetjük a szabadon maradt zöldségek tetejét.
Végezetül a paradicsom másik felét felhígítjuk vízzel, hogy félig folyós ketchup állagot kapjunk. Kis kanállal ezt a paradicsom sűrítményt rácsepegtetjük a csirkecombokra. Szép foltos állagot kapunk.

Az egész tepsit lefedjük alufóliával úgy, hogy lehetőleg az ételhez ne érjen és minél jobban légmentesen záródjon. Én úgy szoktam megoldani, hogy letépek alufóliát összegyúrom és csinálok belőle egy 5-10 centis hengerecskét    - a technológia ugyan az, mint mikor gyermekkorunkba a tízórais alufóliából golyót gyúrtunk és intőig dobálóztunk vele - aminek az egyik végébe beleszúrok egy villát és fixálom. Így egy támasztékot kapok, ami megáll a tepsi közepén az ételen és eltartja az alufóliát az ételtől. Használható erre még fém pogácsaszaggató is, ami viszonylag magas, azt a tepsi közepére az ételre tesszük és az lesz a távtartó.

Mehet be a sütőbe az egész. Hőlégkeveréssel 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük. Ezután levesszük a tetejéről az alufóliát és még 15-20 percig pirítjuk a tetejét. A lényeg, hogy egy óra sütés elég az egésznek. Vigyázni kell, hogy fólia nélkül ne égjen meg a teteje az ételnek.
Ennyi az egész. Maximum 20 perc alatt elő lehet készíteni, a többit a sütő elvégzi.

A képen látszik, hogy általában nálunk kétféleképp készül, a krumplis a gyerekeké a szép piros az asszony és az én részem. Mi általában a fenti mennyiséget két részre osztjuk, az egyik ebédre fogy el, a másik uzsonnára vagy vacsorára.

Tápanyagtartalom egy személyre a fenti összetevők alapján:
  • Energia: 609 kcal
  • Fehérje: 57 gramm
  • Szénhidrát: 61 gramm
  • Zsír: 14 gramm
  • Rost: 11 gramm
  • Koleszterin: 156 milligramm
  • A zöldségeknek köszönhetően ásványi anyag és vitamin is van benne elég.


Képek ízelítőnek:





Sok sikert az elkészítéshez!