2013. december 24., kedd

Joghurt készítés házilag

Egy receptet osztok meg veletek, ami hasznos volt a fogyókúrázási idő alatt. A mai napig rendszeresen készítem.

Házi (görög) joghurt

Sajnos csak a fogyókúra vége felé ütköztem bele az alábbi „receptbe”. Méghozzá úgy, hogy édességet, alacsony kalóriájú, házilag készített fagyit szerettem volna enni. A neten talált variációknál találkoztam a joghurt alapú fagyival. És azon keresztül jutottam el a házi joghurt elkészítéséig. Erről is jó pár helyen lehet olvasni. Kiderült, hogy a görög joghurt és a sima joghurt között csak az a különbség, hogy a görög joghurtot szűrik, csepegtetik.

Sok helyen olvastam, hogy friss tej kell hozzá, minél magasabb zsírtartalmú. Ez nem teljesen igaz. Én csináltam már UHT 1,5%-os zsírtartalmú, ESL-es, pasztőrözött zacskós 2,8 és 3,6%-os tejből is. Mindegyikből sikerült és ízre csak minimálisan különbözött. Persze volt különbség, az elkészült joghurt mennyiségében. 3,6%-os tejből kb. 25%-al több joghurt lett.

Én másfél literes zárható üveget töltök meg 1,3-1,4 liter tejjel és a maradék helyet oltvánnyal pótolom ki. Első alkalommal kell venni élőflórás natúr joghurtot, utána már felhasználható a saját joghurt oltóanyagként. Eddig mindegy milyet vettem, amire rá volt írva, hogy élőflórás, az mind valóban az is volt. Azonban érdemes kísérletezni, mert a joghurt mindegyik esetben sikerült, azonban az íz mindig más és más. Mindenkinek az ízlése határozza meg melyik jön be jobban neki. A Danone savanykásabb lesz, a Mizo édesebb, kevésbé savanyú. Nekünk az Aldis 0,1%-os zsírtartalmúból készült joghurt ízlett a legjobban. Minimálisan lett savanyú. A savanyúságot az is befolyásolja, hogy milyen magas hőmérsékleten készítjük és mennyi ideig szűrjük a joghurtot. A csepegtetéstől lesz a joghurt görög. Ettől lesz kevésbé savanyú és sűrűbb, mint a normál, mert kicsepeg belőle a tejsavó.

Láttam már joghurt készítő gépet, de előtte ki akartam próbálni, hogy megy-e a házi joghurt készítés. Ment, nem kell gépet venni. Csak picit oda kell figyelni és nem szabad elfelejteni, hogy ma van a joghurt készítő nap.

A készítése nagyon egyszerű. Ha nyers (termelői) a tej, akkor fel kell forralni és vissza kell hűteni 45 fok körülire. Ha pasztőrözött, UHT, ESL a tej, akkor elég felmelegíteni 45 fok körüli hőmérsékletre, majd mehet bele 5-6 evőkanál (vagy 150 grammos dobozos) élőflórás joghurt. Jól el kell keverni, zárható üvegbe tenni és csak annyi a teendőnk, hogy hőn tartsuk. Lehetőleg egyenletesen. A fórumok szerint 36-40 fok között hőn tartva a joghurt homogénebb, lágyabb, kevésbé savanykás lesz. Így az elkészítési idő 18-24 óra. Ha a hőmérséklet 40-45 fok, akkor picit savanykásabb a végeredmény, de elkészül 10-12 óra alatt. Én 42-45 fokon készítem el. 
Menet közben nem keverem a készülő joghurtot. Elvan az magában. Ezután már csak egy dolog van, egy-másfél órán keresztül sűrű szűrőn le kell csepegtetni a kész joghurtot, hogy a savó elváljon. A végeredmény 65-80 dkg görög joghurt, melynek olyan az állaga, mint a krémsajt és 6-7 dl tejsavó, amit a következő receptbe fel is használok. Az üvegből nagyon finoman kell átkanalazni a joghurtot. Én nagyobb szószos kanalat használok erre. A legelején kell a legóvatosabbnak lenni, mert ha csak úgy átzuttyantjuk a joghurtot, akkor az áttörik a szűrőn és veszendőbe megy. Itt megéri óvatosnak és türelmesnek lenni. Ha jó a joghurt, akkor a macska is megáll rajta és könnyen át lehet merni. Minél kevésbé törjük össze a joghurtot! 




A tejesüvegről nem tettem be képet, mindenki el tudja képzelni. :)

Kiszámoltam a tápanyagtartalmát az így elkészült joghurtnak, mikor 1,5%-os zsírtartalmú tejből készítettem. A magasabb zsírtartalmú sem nagyon más, mert abból meg jóval több joghurt lesz.

100 grammra:
  • Energia 76,1 kcal
  • Fehérje 6,5 g,
  • Zsír 2,9 g
  • Szénhidrát 5,8 g
  • Koleszterin 9,6 mg

Az energia soknak tűnhet, de ez nem az a híg joghurt, amit megveszünk a boltba.
A kész joghurttal helyettesíthető a tejföl. A 12%-os 127 kcal, a 20%-os 209 kcal. És ez a joghurt sűrűbb, mint a 20%-os tejföl, hígítani kellene, hogy azonos állagot kapjunk. Az íze olyan közel van a tejfölhöz, hogy mi már nem is veszünk tejfölt. Amibe tejföl kell, abba nálunk megy ez a fitt joghurt, mindegy miről van szó. (leves, habarás, rakott krumpli, túrógombóc, stb.)
Tehát ezzel az étellel lehet a kalórián fogni.

Édesség gyanánt is megcsinálhatjuk ezt a joghurtot. Nem kell más bele csak egy kis diabetikus lekvár és egészséges prémium gyümölcsjoghurtot kapunk.

És amire nálunk a legtöbb fogy, az egy tipikus mostani tízórai vagy uzsonna, esetleg vacsora. Két, három abonett rajta darabonként 20 g saját joghurt, pici só, frissen őrölt bors vagy pirospaprika. Némi metélőhagyma, ha van. Ínséges időben :) fejedelmi étek lesz.

Egy szelet így 31 kcal energia, 1,9 g fehérje, 0,68 g zsír, 4,25 g szénhidrát. 2-3 szelet, ha az ember hozzászokott a csökkentett étrendhez bőven elég lesz.



Majd elfelejtettem. Nagyon kell vigyázni, hogy ne menjünk 45 fok fölé a hőmérséklettel a beoltás után, mert megfőzzük a baktériumokat és nem lesz más belőle, mint meleg tej.

Az elején egyszerűen csak beraktam a sütőbe az üveget, felvettem a hőfokot 40 fokra. Óránként 2 perc bekapcsolás elég volt, ameddig felfűtött a sütő és a termosztát kikapcsolt. Munka közben többször megfeledkeztem róla. Ennek ellenére ekkor is sikerült. 

A második verzióban egy fazékba állítottam amibe meleg vizet tettem. Ez már két óráig egyenletesen hőn tartott, de bepárásította a sütőt.

A végső verzió nagy fazék plusz bele só. Vákuum sót használjatok, mert az olcsó sima só porol. Ez vált be, a hőmérséklet nagyon egyenletes lesz és 2-3-4 óránként kell csak bekapcsolni a sütőt, ameddig felfűt 40-45 fokra. Így amikor eszembe jut napközben a joghurt, bekapcsolom a sütőt. A termosztátot ne vegyétek magasabbra, mert van késleltetése. Egy két alkalom után jól be lehet lőni már a hőmérséklet beállítást. Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütőt és egy tepsibe beteszem a sót felmelegedni, hogy minél nagyobb felületen melegedjen. Majd ezután kezdem el a tejet óvatosan melegíteni. Így mire a tej megmelegszik, a só is 40 fok körül lesz. Már csak össze kell állítani a hőntartó szettet. Só nem kerülhet a joghurtba így csak az üveg lezárása után kezdjük el a sóval feltöltést. Minél kevesebbszer nyitogatjuk ki a sütőt a joghurtot ellenőrizni annál tovább marad melegen és annál kevesebbszer kell a fűtést ráadni.



Jut eszembe, a savót ki ne dobjátok mert a fitt kalács receptjébe azt kell felhasználni. Azt a receptet is hamarosan írom.



Boldog Békés Karácsonyt kívánok nektek és szeretteiteknek!