Egy receptet osztok meg veletek, ami hasznos volt a fogyókúrázási idő alatt. A mai
napig rendszeresen készítem.
Házi (görög) joghurt
Sajnos csak a fogyókúra
vége felé ütköztem bele az alábbi „receptbe”. Méghozzá
úgy, hogy édességet, alacsony kalóriájú, házilag készített
fagyit szerettem volna enni. A neten talált variációknál
találkoztam a joghurt alapú fagyival. És azon keresztül jutottam
el a házi joghurt elkészítéséig. Erről is jó pár helyen lehet
olvasni. Kiderült, hogy a görög joghurt és a sima joghurt között
csak az a különbség, hogy a görög joghurtot szűrik,
csepegtetik.
Sok helyen olvastam, hogy
friss tej kell hozzá, minél magasabb zsírtartalmú. Ez nem
teljesen igaz. Én csináltam már UHT 1,5%-os zsírtartalmú,
ESL-es, pasztőrözött zacskós 2,8 és 3,6%-os tejből is.
Mindegyikből sikerült és ízre csak minimálisan különbözött.
Persze volt különbség, az elkészült joghurt mennyiségében.
3,6%-os tejből kb. 25%-al több joghurt lett.
Én másfél literes
zárható üveget töltök meg 1,3-1,4 liter tejjel és a maradék
helyet oltvánnyal pótolom ki. Első alkalommal kell venni
élőflórás natúr joghurtot, utána már felhasználható a saját
joghurt oltóanyagként. Eddig mindegy milyet vettem, amire rá volt
írva, hogy élőflórás, az mind valóban az is volt. Azonban
érdemes kísérletezni, mert a joghurt mindegyik esetben sikerült,
azonban az íz mindig más és más. Mindenkinek az ízlése
határozza meg melyik jön be jobban neki. A Danone savanykásabb lesz, a Mizo
édesebb, kevésbé savanyú. Nekünk az Aldis 0,1%-os
zsírtartalmúból készült joghurt ízlett a legjobban. Minimálisan
lett savanyú. A savanyúságot az is befolyásolja, hogy milyen
magas hőmérsékleten készítjük és mennyi ideig szűrjük a
joghurtot. A csepegtetéstől lesz a joghurt görög. Ettől lesz
kevésbé savanyú és sűrűbb, mint a normál, mert kicsepeg belőle a tejsavó.
Láttam már joghurt készítő gépet, de előtte ki akartam próbálni, hogy
megy-e a házi joghurt készítés. Ment, nem kell gépet venni. Csak
picit oda kell figyelni és nem szabad elfelejteni, hogy ma van a
joghurt készítő nap.
A készítése nagyon
egyszerű. Ha nyers (termelői) a tej, akkor fel kell forralni és
vissza kell hűteni 45 fok körülire. Ha pasztőrözött, UHT, ESL a
tej, akkor elég felmelegíteni 45 fok körüli hőmérsékletre,
majd mehet bele 5-6 evőkanál (vagy 150 grammos dobozos) élőflórás
joghurt. Jól el kell keverni, zárható üvegbe tenni és csak annyi
a teendőnk, hogy hőn tartsuk. Lehetőleg egyenletesen. A fórumok szerint 36-40
fok között hőn tartva a joghurt homogénebb, lágyabb, kevésbé
savanykás lesz. Így az elkészítési idő 18-24 óra. Ha a
hőmérséklet 40-45 fok, akkor picit savanykásabb a végeredmény,
de elkészül 10-12 óra alatt. Én 42-45 fokon készítem el.
Menet közben nem keverem a készülő joghurtot. Elvan az magában. Ezután már csak egy dolog van, egy-másfél órán
keresztül sűrű szűrőn le kell csepegtetni a kész joghurtot,
hogy a savó elváljon. A végeredmény 65-80 dkg görög joghurt,
melynek olyan az állaga, mint a krémsajt és 6-7 dl tejsavó, amit
a következő receptbe fel is használok. Az üvegből nagyon finoman
kell átkanalazni a joghurtot. Én nagyobb szószos kanalat használok
erre. A legelején kell a legóvatosabbnak lenni, mert ha csak úgy
átzuttyantjuk a joghurtot, akkor az áttörik a szűrőn és
veszendőbe megy. Itt megéri óvatosnak és türelmesnek lenni. Ha
jó a joghurt, akkor a macska is megáll rajta és könnyen át lehet
merni. Minél kevésbé törjük össze a joghurtot!
A tejesüvegről nem tettem be képet, mindenki el tudja képzelni. :)
Kiszámoltam a
tápanyagtartalmát az így elkészült joghurtnak, mikor 1,5%-os
zsírtartalmú tejből készítettem. A magasabb zsírtartalmú sem
nagyon más, mert abból meg jóval több joghurt lesz.
100 grammra:
- Energia 76,1 kcal
- Fehérje 6,5 g,
- Zsír 2,9 g
- Szénhidrát 5,8 g
- Koleszterin 9,6 mg
Az energia soknak tűnhet,
de ez nem az a híg joghurt, amit megveszünk a boltba.
A kész joghurttal
helyettesíthető a tejföl. A 12%-os 127 kcal, a 20%-os 209 kcal. És
ez a joghurt sűrűbb, mint a 20%-os tejföl, hígítani kellene, hogy
azonos állagot kapjunk. Az íze olyan közel van a tejfölhöz, hogy
mi már nem is veszünk tejfölt. Amibe tejföl kell, abba nálunk
megy ez a fitt joghurt, mindegy miről van szó. (leves, habarás,
rakott krumpli, túrógombóc, stb.)
Tehát ezzel az étellel lehet a kalórián fogni.
Édesség gyanánt is
megcsinálhatjuk ezt a joghurtot. Nem kell más bele csak egy kis
diabetikus lekvár és egészséges prémium gyümölcsjoghurtot
kapunk.
És amire nálunk a
legtöbb fogy, az egy tipikus mostani tízórai vagy uzsonna, esetleg
vacsora. Két, három abonett rajta darabonként 20 g saját joghurt, pici só, frissen őrölt bors vagy pirospaprika. Némi metélőhagyma,
ha van. Ínséges időben :) fejedelmi étek lesz.
Egy szelet így 31 kcal
energia, 1,9 g fehérje, 0,68 g zsír, 4,25 g szénhidrát. 2-3 szelet,
ha az ember hozzászokott a csökkentett étrendhez bőven elég
lesz.
Majd elfelejtettem.
Nagyon kell vigyázni, hogy ne menjünk 45 fok fölé a
hőmérséklettel a beoltás után, mert megfőzzük a baktériumokat
és nem lesz más belőle, mint meleg tej.
Az elején egyszerűen
csak beraktam a sütőbe az üveget, felvettem a hőfokot 40 fokra.
Óránként 2 perc bekapcsolás elég volt, ameddig felfűtött a
sütő és a termosztát kikapcsolt. Munka közben többször
megfeledkeztem róla. Ennek ellenére ekkor is sikerült.
A második
verzióban egy fazékba állítottam amibe meleg vizet tettem. Ez már
két óráig egyenletesen hőn tartott, de bepárásította a sütőt.
A végső verzió nagy
fazék plusz bele só. Vákuum sót használjatok, mert az olcsó sima só
porol. Ez vált be, a hőmérséklet nagyon egyenletes lesz és 2-3-4
óránként kell csak bekapcsolni a sütőt, ameddig felfűt 40-45
fokra. Így amikor eszembe jut napközben a joghurt, bekapcsolom a
sütőt. A termosztátot ne vegyétek magasabbra, mert van
késleltetése. Egy két alkalom után jól be lehet
lőni már a hőmérséklet beállítást. Azzal kezdem, hogy
bekapcsolom a sütőt és egy tepsibe beteszem a sót felmelegedni,
hogy minél nagyobb felületen melegedjen. Majd ezután kezdem el a
tejet óvatosan melegíteni. Így mire a tej megmelegszik, a só is
40 fok körül lesz. Már csak össze kell állítani a hőntartó
szettet. Só nem kerülhet a joghurtba így csak az üveg lezárása
után kezdjük el a sóval feltöltést. Minél kevesebbszer nyitogatjuk ki a sütőt a joghurtot ellenőrizni annál tovább marad melegen és annál kevesebbszer kell a fűtést ráadni.
Jut eszembe, a savót ki
ne dobjátok mert a fitt kalács receptjébe azt kell felhasználni.
Azt a receptet is hamarosan írom.
Boldog Békés Karácsonyt
kívánok nektek és szeretteiteknek!