Először is, az előző
bejegyzést módosítanám. Sikerült megcsinálni az első
joghurtomat 1,5%-os tejből úgy, hogy szinte a joghurt fele átment
a szűrőn. Így a szűrőbe egy textil pelenkát tettem és újra
szűrtem. Így a végeredmény ismét 600 gramm feletti joghurt lett.
Azóta újra készítettem joghurtot, amit szintén a szűrőbe tett
textilen keresztül szűrtem le. Több joghurt marad és a
leválasztott tejsavó hihetetlenül tiszta és átlátszó lett.
Fitt kalács recept
Mikor elkészítettem az
első joghurtomat, utána néztem mit is kezdhetek a tejsavóval. Nem
akartam kiönteni, mert rengeteg értékes tápanyag van benne. Így
találtam rá egy kalács receptre, amit átalakítottam, hogy
olcsóbb és fittebb legyen. A tejszínt lecseréltem benne és a
cukor egy részét folyékony édesítőszerrel helyettesítettem.
Jópárszor megsütöttem. Ízesítés gyanánt próbálkoztam
vanília, rum, mandula aromával, ami tovább javított az ízén.
Később próbaképp tettem bele egy csipet őrölt szegfűszeget. Ez
volt az igazi áttörés. Az ízét hihetetlenül feldobta. Azóta
csak szegfűszeggel vagy muffin, mézes kalács fűszerkeverékkel
ízesítem. A család ezek után rákattant a saját kalácsra. És
mivel a tejsavó maradék, a margarin meg nem drága, hihetetlenül
olcsó kalács a végeredmény, ami szerintem sokkal jobb, mint a
gyári kalácsok. Mellesleg a kalóriatartalma is sokat csökkent.
Vagy tízszer
megsütöttem, mikorra sikerült úgy meghatározni az összetevő
mennyiségeket, hogy a kenyérsütő gépből a megdagasztott tészta
pont megfelelő állagú lett. Nem kell külön kézzel gyúrni, csak
pihentetni kell és fonni.
Összetevők:
- Liszt – 610 gramm
- Margarin - 60 gramm
- Élesztő (nem por alakú) - 25 gramm
- Tejsavó (a házi joghurtból marad)– 280 gramm
- Tejsavó por (Herbáriában, bioboltokban kapható) – 30 gramm
- Kristálycukor – 32 gramm
- Vaníliás cukor – 8 gramm (1 zacskó)
- Édesítő folyadék (sütésálló, hőstabil) - 15 gramm
- Búzasikér (Herbáriában, bioboltokban kapható) – 1 mokkáskanál – elhagyható
- Tojás – 1 db
- Őrölt szegfűszeg vagy muffin, mézes sütemény fűszerkeverék – ízlés szerint, 1 mokkás kanál
Elkészítés:
Nálunk a kenyérsütő
gép dolgozik helyettem. Így az összes hozzávalót beleteszem a
kenyérsütő gépbe, hogy az gyúrja meg. Minden összetevő hideg
és nem is kelesztem a tésztát a kenyérsütőben.
Ha jól mértük ki az
összetevőket, akkor lágy, de nem kenődő tésztát kapunk. Ha azt
látjuk, hogy gyúrás közben keni a tésztát a gyúró lapát az
edény alján, akkor mehet bele még minimális liszt. Ha meggyúrta
a tésztát a gép (20 perc) kiveszem, egy cipót formálok belőle
és lisztezett gyúródeszkára teszem. Letakarom konyharuhával és
hagyom pihenni 20 percet szobahőmérsékleten.
Végre decemberben
sikerült nagyon jó áron szilikon gyúrólapot vennem. 50*60 cm,
ennél kisebb ne legyen, mert a tészta felkapja a szélét. Hiába
vékony a lap ezt már nem kapja fel a tészta. Öröm vele
dolgozni, karácsonykor már a mézest is ezzel készítettem. Nem
ragad, könnyű tisztítani és nem kell róla vakargatni a ráragadt
tésztát.
A húsz perc letelte után
finoman átgyúrom a tésztát és újra pihentetem letakarva 20
percet.
Ezek után újra átgyúrom
és vagy hat vagy tizenkét egyenlő kis részre vágom majd kis
cipócskákat csinálok belőle attól függően, hogy egy nagy
kalácsszörnyet akarok készíteni vagy két kisebbet.
A kis cipócskákból
egyenlő hosszúságú hurkákat sodrok. Majd előkészülök a hatos
(kalács) fonáshoz. Fontos, hogy ha beállítottuk a hurkákat a
fonáshoz hintsük meg a tészta hurkákat liszttel, hogy fonás
közben ne ragadjanak össze.
Ezután sütőpapírra –
én szilikon sütőlapot használok – tesszük a kalácsot és
mehet be a sütőbe kelni. 35-40 fokon 35 percig kelesztem. Én nem
kenegetem a tetejét, nem pazarlok rá tojást, cukrot, tejet, jó az
anélkül is. Így ki sem kell nyitni a sütőt és a tészta
biztosan nem esik össze.
A kelesztés után
felveszem a hőfokot 170 fokra és nem hőlégkeveréssel, alsó
sütéssel sütöm 15-17 percig a kalácsot. Majd átkapcsolok alsó,
felső sütésre. Vagy bekapcsolom a hőlégkeverést vagy nem.
Ezután már csak pár percig kell sütni. Nagyon vigyázni kell,
mert ekkor már akár egy perc alatt is megéghet a kalács. Ha
megsült, kiveszem a sütőből és rácsra teszem kihűlni, és hogy
a felesleges pára távozzon belőle. Nem jó, ha a párától elázik
az alja. Ennyi lenne az elkészítése.
A hatos fonást bizony
gyakorolni kell. Én nyakkendőkkel gyakoroltam addig, ameddig
becsukott szemmel nem ment a fonás.
Ezen a linken az összes
mozzanat megtekinthető. Nem én vagyok rajta, innen tanultam fonni.
Köszönet a feltöltőnek érte.
A végeredmény egy
kilónál picit nagyobb súlyú kalács lesz.
Kiszámoltam a
tápanyagtartalmát, ami 100 grammra vonatkoztatva az alábbi:
- Energia: 303 kcal
- Fehérje: 9,4 gramm
- Szénhidrát: 53,6 gramm
- Zsír: 5,49 gramm
- Rost: 2,65 gramm
- Koleszterin: 22,15 miligramm
Egy szelet kalács némi
saját joghurttal vagy diabetikus lekvárral egy pohár tejjel
tökéletes. Persze ez már szinte édesség kategória, úgyhogy a
mérték érték.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése